Welkom op de blog

Op deze blog plaats ik regelmatig berichtjes. Ik hoop jullie mee te slepen in mijn avonturen. Ik zal hier zaken delen die ik meemaakte, leerde, kan aanbevelen, interessant vind, gepland heb en zo veel meer.

Hieronder starten mijn berichtjes! Veel leesplezier en tot ziens!

Tevreden honden en baasjes: Gust van Pien

 Hey ik ben Pien en enige tijd geleden heb ik ervoor gekozen om de liefste puppy in huis te nemen genaamd Gust.
Ze was een en al actie en was voor niets bang, natuurlijk moest ze wat leren.
Hiervoor heb ik dan gekozen voor de puppytraining van Lina dat ik had gevonden via internet en mijn dierenarts had ze ook aangeraden.
De eerste ontmoeting hebben we alles eens doorgenomen wat er geleerd kon worden. Lina was meteen vriendelijk en gaf me al tips voor Gust haar puppybijten.
De lessen daarna gingen we wandelen, wat Gust helemaal geweldig vind. De tips dat Lina me gegeven heeft hebben echt geholpen. Gust vond Lina dan ook helemaal geweldig. Ik kan alleen maar goede dingen vertellen over de lessen en Gust en ik hebben samen enorm veel geleerd. Ik weet zeker dat door de hulp van Lina haar lessen en tips Gust gaat opgroeien tot een modelhond :)!
Super bedankt Lina!
Pien en Gust

Puppypakket Pien en Gust

Pien contacteerde mij een tijdje geleden om een puppy pakketje met Gust te volgen. Wat hebben we het fijn gehad 🙂 Gust is een bruin labrador teefje en altijd voor wat actie te vinden. Ze deed het supergoed met Pien. Echt een top team. We hebben gepraat over puppy gedrag en puppy bijten, we bekeken samen hoe we de aandacht van Gust konden vragen en gingen wandelen aan de lijn. Met Pien en Gust ging ik samen de wereld trotseren, diertjes kijken, op avontuur in het park en een terrasje doen. Ik heb ervan genoten om hen te mogen begeleiden. Gust groeit ongetwijfeld op tot een geweldige dame onder begeleiding van Pien. Bedankt Pien voor het vertrouwen!

Gust en Pien3 Gust en Pien1

Tevreden honden en baasjes: Zape van Annemie en co

Het is altijd erg leuk om een berichtje te krijgen van tevreden klanten. Annemie liet mij weten dat het al veel beter gaat met Zape en stuurde ook een leuke foto van Zape met de dochter des huizes door.

Zape - Annemie Van de Cauter“Beste Lina, ik wou je even laten weten dat je tips hun vruchten afgeworpen hebben bij Zape, hij is echt heel hard veranderd tegenover bezoekers en tegenover mijn zoon en schoonzoon… Het grommen is veeeel minder door het negeren bij het binnen komen, snoepjes zijn dus overbodig geworden ?. Met de kat is het ook beter, ze vliegen elkaar minder in de haren dus ik denk dat het allemaal goed komt met geduld en de juiste afspraken binnen het gezin. Ik hou je op de hoogte. Groetjes en pootje van Zape.”

Ik wens hen verder nog veel succes en ben erg blij dat het goed gaat!

Opvoeden van…

Ik zag een artikel via facebook dat mijn interesse prikkelde! Getiteld ‘Stop met positief opvoeden’. Uiteraard kon ik het niet laten om het zorgvuldig door te nemen.  Het gaat over het opvoeden van kinderen. Het artikel is echt heel erg interessant en benadrukt enkele belangrijke punten. Zo goed als het hele artikel is door te trekken naar hoe wij willen bezig zijn met de opvoeding van onze honden. Zeer sterke aanrader!

Enkele interessante stukken:

Over beloningen geven en krijgen:

“Het probleem met belonen is dat externe beloningen hun waarde verliezen. Er zijn nog maar weinig volwassenen die op hun werk harder hun best gaan doen als ze af en toe een sticker krijgen van de baas, terwijl dit voor kinderen op school vaak nog prima werkt. Beloningen zijn dus onderhevig aan inflatie. Een beloning krijgen wordt ‘normaal’ als je er regelmatig één krijgt. Je wordt er afhankelijk van, met kwalijke gevolgen.”

Over negeren:

“Achter het idee van ongewenst gedrag negeren zit namelijk een vreemd, bijna pervers denkbeeld, namelijk dat een kind alleen aandacht verdient als hij zich wenselijk gedraagt. Leert een kind daar niet van dat het belangrijk is om het anderen naar de zin te maken en ‘negatieve’ eigenschappen weg te stoppen, omdat dat de enige manier is om de zo belangrijke (positieve) aandacht te krijgen? En om zichzelf te verloochenen als hij daardoor tenminste gezien wordt?”

“Van genegeerd worden leert een kind geen vaardigheden om zijn behoeftes, emoties of situaties beter te begrijpen of er beter mee om te gaan. De kans dat hij het in de toekomst soortgelijke problemen wél handig kan oplossen is dus niet heel groot, met allerlei frustraties en driftbuien van dien. Die vervolgens weer genegeerd moeten worden…”

Over het onvoorwaardelijk geven wat het kind (in ons geval wat de hond) nodig heeft:

“Uiteindelijk heeft een kind geen beloningen nodig, net zoals hij geen suiker nodig heeft. Een kind heeft aandacht nodig. Oprechte aandacht in de vorm van liefde, affectie en genegenheid en dit zou onafhankelijk van het gedrag van een kind gegeven moeten worden om het te leren dat het altijd liefde waard is.”

 

Bron: Kolthof L., Stop met positief opvoeden, in: Ontspannen ouderschap 1 februari 2015 [artikel online: http://kiind.nl/article772/]

Lees het volledige artikel via bovenstaande link.

Einde lawine speurhondenweek

IMG_20160228_102318Het zit er alweer op. De cursus lawine speurhonden van Oger zoekhonden is voorbij. Gisteren zijn we ginder vertrokken met heel wat leuke herinneringen. We hebben weer nieuwe mensen leren kennen en goeie vrienden gemaakt.

 

Metas heeft het zeer goed gedaan en heeft weer wat extra ervaring in het speurwerk. Telkens weer verbaast het mij hoe goed alle honden het doen. Ze pikken het op alsof het niets is en geven alles wat ze hebben. We hebben groei gezien bij alle honden die mee waren en dat is superleuk! Dank aan iedereen bij Oger zoekhonden voor het harde werk en de ervaring die we mochten opdoen.

12779003_973117672764478_1108211561400095308_o
Fotograaf Jonas Briels (www.jonasfotografie.nl)

 

Metas had het allemaal erg snel begrepen, maar ik verwachtte dan ook niet minder van mijn prachtige partner 😀 Ik vond het vooral erg leuk hoe Metas een heel gebied heeft kunnen afspeuren op zoek naar een tweede slachtoffer. Een van de laatste dagen had iemand zich in een huisje, in een kast verstopt. Ik ben heel erg fier dat hij hem zo goed als helemaal zelfstandig heeft gevonden! Het is bovendien ook mooi om te zien hoe hij zijn kracht gebruikt om door een dikke laag zachte tot erg harde sneeuw te graven om tot bij het slachtoffer te komen. Hij deed het super goed allemaal!

 

Groot was zijn enthousiasme wanneer we naar het vertrekpunt wandelden, met veel gejoel en gewriemel. Maar zo’n zelfcontrole had hij en zo rustig en beheerst bleef hij bij mij, wanneer we nog moesten wachten voor de start. Reeds vanaf dag 2-3 wachtte hij mooi af tot ik hem het signaal gaf om te vertrekken. Geen lijn of harnas voor nodig hoor… Heerlijk toch!

Dit is de 3de trainingsdag in de voormiddag. Hier zie je dat de mensen al niet meer zo in de onmiddellijke omgeving van het hol staan. Iedereen heeft wat afstand genomen, zodat de honden zelf kunnen zoeken waar ze heen moeten. Hij doet het goed. Er wordt wat extra sneeuw bijgegooid, maar dat werkt hij ook weer snel weg. Hij doet een vreugderondje met zijn speeltje en komt dan weer de berg op, naar mij teruglopen. 

Enkele malen kroop ik ook zelf het hol in om slachtoffer te liggen voor de honden. Ook dat is best wel leuk. Het hol in de filmpjes was echt erg comfortabel. Ik kon er bijna languit liggen, het was er nog vrij licht en de honden konden mooi binnenkomen en omdraaien. Er waren lekker veel dekentjes om op en onder te liggen en eentje extra als hoofdkussen. Heerlijk rustig. Fijn om dan ook de poten te horen graven aan de ingang en dan de neuzen die intens snuiven om na te gaan of ze goed zitten. Dan verschijnen er opeens poten en een hoofd en dan glijden ze seconden later naar binnen. Zeer leuk!

Ook ‘sneeuwstenen’ maken en doorgeven om het hol op te bouwen en dicht te maken behoorden tot het dagelijkse takenpakket. Gezellig in een treintje sneeuw doorgeven.

12768230_973019812774264_902433950612930037_o
Fotograaf Jonas Briels (www.jonasfotografie.nl)

Het was een unieke ervaring en het heeft mijn vertrouwen in Metas nog groter gemaakt. Ik ben erg dankbaar voor de vele complimenten die we hebben gekregen over onze Duitser tussen al die Mechelaars. Het bevestigt ook weer dat we erg goed bezig zijn en dat we het juiste pad bewandelen samen.

Hij had het soms wat lastig met wandelen in groep – in een rijtje de berg op – maar deed het dan weer erg goed in de bivak, wanneer hij moest wachten op zijn beurt. Hij had ook al snel begrepen waar zijn nestje zich bevond en dat hij daar gewoon diende te wachten. Af en toe zagen we een paar oren en oogjes piepen boven de sneeuw uit. Zo lag hij dan naar ons te kijken. Erg schattig! Buiten de oefeningen was hij zijn rustige zelf, maar ook nog steeds erg gek en enthousiast over het fenomeen ‘sneeuw’. Hij is echt een gekke kerel.

Een laatste wandeling op de vertrekdag met Karen en haar zwarte labradorreu Boedha was ook erg fijn en een zeer mooie afsluiter. Lekker wandelen en zeker ook spelen samen. Daar had hij nog geen kans voor gekregen gedurende de week. Veel te weinig vrije tijd 😉 Wanneer we een nodige pauze inlasten, aanvaardde hij dat zonder problemen. Zo leuk voor Metas om vrij te wandelen met een andere hond en voor ons om tegelijk te praten met een gelijkgezinde ziel.

sadnighaus-2016_02-24-0910_hu
Onze verblijfplaats met op de achtergrond de groep die de berg beklimt voor de training

Nu nog enkele dagen vakantie in Duitsland nabij het bos, in een erg rustig, vrij afgelegen dorpje. Net wat we nog nodig hebben alvorens we terug naar huis gaan.

Binnenkort kunnen we opnieuw aan de slag om jullie met jullie honden en katten te begeleiden en werken we aan wat nieuws! Het aanbod zal binnenkort wat uitgebreid worden. Ben je benieuwd hiernaar… volg dan gerust deze blog en blijf op de hoogte!
(De volg knop kan je in het menu aan de rechterkant terugvinden)

 

 

Update Lawine speurhonden week

We zijn aangekomen hier in Mörtschach bij het Sadnighaus zaterdag in de vroege namiddag. We hebben dan een beetje gewandeld in de buurt en onze spullen uitgeladen en de hond geïnstalleerd (kussen, bench, …).

eerste dag
Eerste dag, wandeling na het uitladen

 

aan het werk
Op weg naar de trainingslocatie bij het huis

Vorige week hebben andere deelnemers reeds wat holen gemaakt om in te oefenen. Er wordt een soort holletje in de sneeuw gemaakt, waar een oefenslachtoffer inkruipt met speeltjes van de honden. De honden gaan dan het hol in bij het slachtoffer en halen hun speeltje op. Eerst is het hol nog volledig open en moeten ze maar naar binnen wandelen. Voor sommige honden is dit best spannend. Al snel wordt er een muurtje gebouwd, waar ze dan doorheen moeten of over moeten. In eerste instantie valt dit snel in elkaar, maar later wordt het moeilijker en moeten ze echt graven om binnen te komen. Soms moeten ze tweemaal achter elkaar gaan zoeken. Als er echt een lawine zou geweest zijn, dan zijn er ook meerdere slachtoffers die gezocht moeten worden, dus het is leuk als je ze nog eens kan laten zoeken als ze al een slachtoffer gevonden hebben.

 

jasje aanHet echte werk begon al onmiddellijk op zondagochtend. We beklommen een stukje van een berg en maakten daar een rustplaats voor Metas. Dat doopten we dan ‘het nestje’ en daar zou hij telkens tussen oefeningen wachten tot het zijn beurt is. Inmiddels doet hij dat al heel goed! Hij gaat in zijn nestje als we het vragen en wacht meestal stilletjes tot het zijn beurt is. Hij gaat ook mooi liggen als je het vraagt en doet niet echt moeilijk over het wachten. Hij ziet er ook best wel schattig uit met zijn jasje aan 🙂 We trainden tot nu toe steeds in de voormiddag op de berg en in de namiddag beneden aan het huis.

 

Metas heeft inmiddels al veel vooruitgang gemaakt. Hij gaat zonder problemen het hol met het slachtoffer in en komt er ook zonder problemen weer uit. Inmiddels graaft hij ook al een vrij goed dichtgemaakt hol open en kan ik hem ook na een eerste keer terugkeren nog eens wegsturen om nog eens te zoeken. Ik ben heel trots op hem. Hij doet het heel goed. Hij gaat ook zelfstandig op zoek naar het hol, superslimme vent!

Graven aan het hol
Graven bij het hol
Hoofd in het hol
Zijn hoofd zit er al in 🙂 

Hij zal het steeds beter en beter gaan doen. Als ik meer videomateriaal op youtube gepost krijg, dan horen jullie dat ook meteen!

Hier een video van een van de trainingen.Dit is de eerste trainingsdag in de namiddag en de eerste keer op deze locatie. Je ziet hier hoe Metas met een geluidje wordt gelokt om te starten. Ik ben hogerop en laat hem vertrekken. Hij loopt een tourtje en zoekt al een beetje, maar af en toe kijkt hij nog naar mij. Uiteindelijk gaat hij wel bij het hol kijken en geraakt hij binnen met een beetje hulp. Dan komt hij terug naar mij met zijn speeltje.

Een beetje relax

We zijn nog even op vakantie voor we van start gaan met de opleiding lawinehonden-speuren in Oostenrijk. Het doet ons goed. We bezochten eerst vrienden die ook een hondje, Grietje, hebben. Dat ging supergoed en het was erg leuk. Het klikte zo goed als onmiddellijk tussen onze honden. Ze waren erg schattig samen, Metas en Grietje.

DSC_1361DSC_1357

We zijn nu op een volgende tussenstop en het is heerlijk rustig en stil. We kunnen kilometers wandelen zonder iemand tegen te komen en als we iemand tegenkomen, dan zijn het allemaal erg vriendelijke mensen. Metas doet het erg goed. Hij ziet er echt erg gelukkig uit en dat maakt ons ook gelukkig. Zo’n beetje relax kan toch deugd doen!

DSC_1428-DSC_1438-

Wanneer we van start gaan met de opleiding in Oostenrijk komen er uiteraard nog updates! Hou de pagina in de gaten als je nieuwsgierig bent.

Vakantie- en opleidingsplezier

Hoi lezers!

Wij gaan er even tussenuit voor vakantie- en opleidingsplezier. 😀 Hierdoor ben ik dus minder bereikbaar van zaterdag 13 februari tot en met dinsdag 1 maart. Mailen kan uiteraard steeds, maar hou rekening met een vertraagd antwoord. Dit kan nog steeds via lina@live4dogz.be

Vanaf woensdag 2 maart ben ik opnieuw vrij voor afspraken en extra coaching sessies, alsook zal er gewerkt worden aan extra activiteiten :D.

Volg de blog als je ook per mail op de hoogte wil gehouden worden van berichtjes, nieuwtjes en activiteiten.

Update

Intussen is er alweer heel wat gebeurd!

Er is ten eerste erg veel tijd gespendeerd aan huiswerk maken voor het cat coach programma. Dat zorgde er wel voor dat er heel wat ideeën naar boven kwamen om later nog uit te werken. Van zodra er wat op poten staat, horen jullie het uiteraard ook!
Allemaal erg spannend 🙂

SCAN0001

Verder hebben Metas en ik ons eens gewaagd aan detectie bij Belgian Scent Academy. Metas diende hierbij aan te geven bij verschillende objecten (open boxen, gesloten boxen, zakken) waar het balletje zich bevond. Metas is een superspeurneus en deed het geweldig 🙂 Ik ben erg trots! Bij detectie is het uiteindelijk de bedoeling dat de hond steeds op zoek gaat naar een bepaalde geur. Deze dient hij dan zelfstandig op te sporen en aan te duiden. Deze geur kan zich bevinden in verschillende dozen, zakken, blikken, valiezen, brieven, … (denk maar aan de honden op de luchthaven) of natuurlijk in gebouwen, onder, in of op kasten, stoelen, bedden, …  (denk aan drugshonden) noem maar op!

Mogelijk gaan we hier ook wel mee voort in onze vrije tijd. Ik heb het gevoel dat Metas ervan geniet om zo samen te werken. We zien wel wat er nog allemaal komt. Ik heb ook alweer gefilmd, de filmpjes zullen verschijnen op ons youtube-kanaal (klik hier). Ik hou jullie op de hoogte, wanneer deze beschikbaar zijn.

 

Quality Label - 2016

 

Afgelopen weekend had ik bijscholing bij Geert De Bolster voor de vernieuwing van mijn kwaliteitslabel. Het hele weekend hadden we het over hondentraining en -opvoeding volgens de connectiemethode. Er kwamen enkele mensen met hun pup of jonge hond langs. Ik heb dan ook heel veel nagedacht over hoe ik reeds aan het werken ben, hoe ik mezelf hierin kan verbeteren en hoe ik daardoor nog beter hoop te kunnen helpen.

Wij willen met live4dogz en live4catz volledig deze weg blijven volgen. Wij kiezen voor hond- en katvriendelijke communicatie, waarbij we respectvol, geweldloos en met begrip voor het dier en de mens de nodige hulp bieden.

 

 

Na de aankomende vakantie en opleidingsweek lawine speuren in Oostenrijk, zullen we ook officieel van start gaan met Live4catz, waarbij het aanbod coaching voor kattenliefhebbers uitgebreider aan bod zal komen. In tussentijd vinden jullie reeds heel wat informatie op deze website onder live4catz en kat&hond en kunnen jullie me uiteraard steeds contacteren via het contactformulier op deze website of lina@live4dogz.be.